Pepparkakelandskampen – Norra Sverige.
Familjen Carnbo i Härnösand.

I Härnösand har den första snön börjat falla. Gatorna är vita, temperaturen ligger runt 3 grader och luften vi andas är frisk. Familjen Carnbos lägenhet doftar juligt av nybakade pepparkakor när vi kliver in i hallen med Peppe i famnen. De är förväntansfulla och lillebror Arvid blir överlycklig när vi han får veta att Peppe ska få stanna hemma hos dem. 

Vi träffar även journalisten Frida som är där för att skriva om och fotografera pepparkakelandet till stadens lokaltidning.

Efter att vi hälsat på varandra och kommer längre in i lägenheten går det inte att undgå pepparkakelandet som man skymtar i köket. En magisk jul som ska förmedla värme och gemenskap på torget i Härnösand. Familjen älskar musik och konst, vilket återspeglas bland GILLEs pepparkaksdeg och Minihus. Här finns uppritad inredning inuti caféer, restauranger, godisbutiker och stadens konsthall. På torget står en orkester gjord av ståltråd och flirtkula av frigolit. Musikanterna spelar trumpet, gitarr och sjunger. 

Vi vill spegla julens känsla och magi säger Bonus-Pappa Tom-Eddye.

Hela Sverige får nu se torget i Härnösand i pepparkaksform. Flera dagar av kärlek har familjen spenderat tillsammans i köket. I mitten av torget har familjen återskapat konstverket evolution i dess olika former. Runt om på torget har GILLEs snöbollar fått bli snöhögar. Lillebror Arvid har bakat snögubbar med GILLE Pepparkaksdeg. Han tycker att hela pepparkakelandet en magisk jul är väldigt fint men restaurangen är favoriten. Missa inte godisbutiken ”godbiten” som man skymtar till höger om caféet säger han. 

Storasyster Hanna har dekorerat GILLE Pepparkakshjärtan med kristyr och handmålat Nisses café tillsammans med mamma Maria. I skyltfönstret finns nybakade pepparkakor liggandes på en plåt redo att serveras. Självklart har barnen provsmakat allting under tiden och Hanna tycker att GILLE Snöbollar är godast. 

Fantasin har också fått ta form i en stugby på toppen av alla byggnader berättar mamma Maria. Lillebror Arvid berättar att han låtsas att det är deras grannar som bor nära dem i stugbyn. Pepparkakelandet kommer få stå i ett skyltfönster på Härnösands torg under december så att alla i staden kan få ta del utav det. 

Tips från familjen Carnbo i Härnösand

Familjen Carnbos Pepparkakeland en magisk jul har gått från ritningar till färdiga byggnader. De började med att rita upp alla hus de ville ha med och tejpade sedan fast dem för att se hur mycket som fick plats.

Med mallar kan man bestämma vilka byggnader som ska vara med och vilka delar som behöver gräddas var för sig för att de är olika storlekar. 

Fönsterna är gjorda av gelatinblad.

Gör många delar av GILLE pepparkaksdeg, gärna för många som kan vara reserver ifall något skulle gå sönder.

Ljusslinga i byggnaderna ger ännu mer julkänsla.

Alla byggnader är ihop limmade med kristyr och florsocker har använts för snö på taken.