Pepparkakelandskampen – Östra Sverige.
Familjen Ergren i Lindköping.

Lördagen den 29:e Oktober knackar vi på hos Familjen Ergren i Linköping. Lillasyster Nora öppnar dörren och vi blir välkomnade in. Här möter Mamma Helena och Pappa Per glatt oss i hallen. På ovanvåningen träffar vi även storebröderna Loke och Ture. Det känns konstigt och nervöst att just ni är här idag och att vi ska sända live säger barnen samtidigt som de är förväntansfulla. I vardagsrummet luktar det jul av deras Pepparkakeland, vi går in och får syn på GILLE Skidby. 

Kaos i skidbacken – Ett roligt tema med många detaljer och mycket humor i. Här finns en svart skidbacke med ankarlift och hyrstygor med olika faciliteter i skidbyn. 

Pepparkakelandet är fullt av små figurer, skidåkare och personal som berättar sina egna små historier. Figurerna har familjen gjort själva av träpluttar och målarfärg berättar dottern Nora. Vi har gjort armar, skidor och snowboards som vi har limmat på figurerna fyller storebror Ture i. 

På toppen av skidbacken finns en toppstuga som familjen har gjort av tre GILLE Mini Pepparkakshus. Tillsammans bildar de ett stort hus och bredvid finns ett skidställ gjort av salta pinnar. Här finns en skylt som visar vägen till toppstugan, en vandringsled och den svarta skidbacken. Familjen har samlat sin inspiration från filmer om skidåkning,
exempelvis en scen där de välter hela skidstället som man placerar sina skidor på.

Till en skidbacke behövs också en skidlift och den skapar man med hjälp av ståltråd och sugrör berättar sonen Ture. Han tycker det är extra roligt med figuren som har fastnat i ankarliften. Nora berättar också om lift-stolparna som de skapat av lock från burkar i köket. GILLE Snöbollar bildar stora snöhögar i skidbacken som figurerna kan göra olika skid- och snowboardtrix på.

Storebror Loke tycker att det roligaste var att konstruera och dekorera GILLE Mini Pepparkakshus. Hans favoritdetalj är skidåkaren som åkt rakt in i en gran och fastnat.
Pappa Per har byggt ett vindskydd åt skidåkarna som han gjort av taken till GILLE Mini Pepparkakshus.

Hela pepparkakelandet står på en frigolitplata som är täckt med potatismjöl, strösocker och pysselglitter. Den har varit perfekt för att karva ut skidbacken och kunna sätta fast saker i berättar pappa Per. 

I GILLE Skidby finns flera stugor skapade av GILLE Mini Pepparkakshus i olika färger med kristyr, strössel och florsocker på. Stugorna är upptända med en ljusslinga för att göra det hela mer levande. Runt skylten har familjen skapat en egen ljusslinga av rörpärlor och strössel. 

Vägarna har de gjort med mixade GILLE pepparkakshjärtan och rondellen i mitten skapade de med en av GILLEs runda kakburkar. I mitten av rondellen står en stor julgran som familjen Ergren skapat av GILLE Pepparkakshjärtan. Både stora och små. 

I skidbyn finns också en del gul snö som några barn sitter och äter gjord av GILLE Saffransdrömmar – den är fri att tolka som man själv vill skrattar mamma Helena. En rolig detalj tycker barnen. Familjen har smakat kakorna under tiden de har byggt sitt pepparkakeland och är oeniga om vilka kakor som är godast. Alla har en egen favorit bland GILLEs julsortiment.

Det har varit en rolig aktivitet att göra tillsammans som familj tycker mamma Helena. Vårt pepparkakeland är byggt med kreativitet säger dottern Nora och vi är dessutom roliga berättar sonen Ture och alla skrattar av glädje.  

Tips från familjen Ergren i Linköping

En frigolitplatta som botten är en bra idé för att kunna göra olika höjder och sätta fast saker som man vill ha i pepparkakelandet.

Två förpackningar potatismjöl som snö räckte för att täcka den vita frigolitplatan.

Endast fantasin sätter gränser för vad man kan skapa av GILLE julsortiment. Av Pepparkakshjärtan kan man göra en julgran och Snöbollarna passar bra som snöhögar. 

Limpistol är bra att använda för att kunna sätta fast delar av sitt bygge. 

Sammanlagt tog det en helg och några kvällar att bygga hela pepparkakelandet – Kaos i skidbacken. Räkna in torktid på målarfärgen i planeringen.  

Av GILLE Mini Pepparkakshus kan man göra hus i olika storlekar och höjder. 

Kaksmulor ifrån GILLEs olika kakor kan man återvända på många olika sätt.
Exempelvis som vägar eller snö i olika färger.