PEPPARKAKELAND
– Familjen Råman Sikorei

Den 20 november presenterade familjen Råman Sikorei sitt bidrag i Pepparkakelandskampen 2021 för PEPPE, GILLE, dig och alla våra följare som sett filmerna på Facebook. Presentationen filmades i Vittangi i Norrbotten. Familjen Råman Sikorei representerar norra Sverige men även Tanzania under temat: Att vara hemma här och där.

Familjen består av mamma Hanna, pappa Matia Paktari och barnen Liv och Isak.

Att pyssla hör till en del av familjens kulturella ursprung där mamma-lediga Hanna har en konstnärlig ådra som innefattar både sameslöjd och fotografering. Hon sitter också i nämnden för hemslöjdsfrågor i Sverige. I Tanzania träffade hon Matia Paktari Sikorei och i dag lever och bor de alla i den lilla orten Vittangi i nordligaste Sverige.

Matia är maasai från Tanzania och arbetar för svenska kyrkan, just nu som vaktmästare. Hans vardag har alltid varit nära hantverk, både dekoration i form av pärlor, skinn och metaller till bruksföremål för daglig användning. 

Välkommen till både Vittangi och Tanzania – hemma här och där. Se familjens egen presentationsfilm här:

– Vårt pepparkakeland är byggt med våra två världar av olika kulturer som inspiration, säger familjen Råman Sikorei. Norrbotten i Sverige och Tanzania.

Pepparkakelandet byggt av familjen Råman Sikorei som representerar norra Sverige i Pepparkakelandskampen. Omröstningen startar 1 december.

10 tips från familjen Råman Sikorei:

1. Gilles kreativa pepparkakor och pepparkaksdeg är mycket roligt att bygga med tillsammans med barn från tre år, berättar Hanna som varmt rekommenderar alla småbarnsfamiljer att bygga ett pepparkakeland. Tillsammans med ätbara livsmedel har familjen skapat natur, djur i ett pedagogiskt skapande med massor av lärande kring djur från olika kulturer. En räv, älg, ekorre men även elefanter, krokodiler och giraffer.

2. Av GILLE Pepparkaksdeg har familjen bakat bokstäver, djur och andra bruksföremål som ex stolar mm. Bokstäverna ser du i tavlan som hänger över pepparkakelandet.

3. Som dekoration kan man använda sig av kottar, kryddor och andra livsmedel. Snötäcket är här gjort av bomull, kokos och florsocker.

4. Den heta ljusbruna sanden i Tanzania är gjord av mjöl, olja och kanel. Vattnet är gjort av kokos och så även elden av som är kokos färgad av gurkmeja.

5. GILLE Mini Pepparkakshus har fått ett helt annat utseende. – Som de ser ut i Tanzania helt enkelt, berättar Hanna. Genom att ändra på konstruktionen och lägga den ena takdelen platt ned får pepparkakshusen ett afrikanskt utseende.

6. Den snötäckte delen är Vittangi. Här finns fotspår från djur och en natur av granar, familjens hundar, ekorrar på taken och andra små spännande saker som gömmer sig i små skrymslen.

7. I Tanzania livnär sig många människor på försäljning av frukt. Utanför ett av husen ligger därför rönnbär som symboliserar exotiska frukter. Här ser vi även elden och tre små stolar byggda av pepparkaksdeg.

8. I Vittangi finns givetvis en kåta byggd av riktiga pinnar. Grankvistar i kontrast med krukväxter i den andra delen skapar en spännande känsla av de olika kulturerna som är enkla för barnen att ta till sig.

9. Tillsammans med barnen kan man skapa sina egna sagor och fantasier när man skapar sitt eget pepparkakeland. Vad skulle du berätta om Tomten på taket?

10. Med florsocker kan man göra fina mönster av kristyr men även genom att enkelt pudra fram effekter. Eftersom både hus och figurer har konturer i sin form blir det enkel även för en treåring att ”rita” sin figur. Ovanför landet hänger små hjärtan och en metallkula som betyder skydd för alla figurer och djur som bor där.

Istället för att GILLE ska inspirera svenska folket, får svenska folket vara med när kreativa och skapande människor inspirerar oss alla i en spännande tävling som avslutas med att du får vara med och rösta fram det vinnande bidraget i december månad. Det här var bidrag nummer tre.  (läs om alla familjer här).

Pepparkakelandskampen utspelar sig mellan familjer från söder till norr, öster till väster. Vi besöker dem alla under hösten för att bli inspirerade och taggade inför julens pyssel.

Vid varje besök och ”livsändning” (se sparad livesändning här nedan)

Länk 1: https://www.facebook.com/GilleSverige/videos/218437726964486

Länk 2: https://www.facebook.com/GilleSverige/videos/473130767455989

Länk 3: https://www.facebook.com/GilleSverige/videos/460424675414787

lottas en stor och tre små PEPPE ut bland alla dom som hejar på familjen som är i sändning. Vi kommer även att ha andra tävlingar och utlottningar direkt på våra sociala medier under hösten. Så följ oss både på Facebook och Instagram.

Se hela GILLE Pepparkakssortiment här.