Pepparkakelandskampen – Södra Sverige.
Familjen Svensson i Ängelholm

Det är lördag morgon den 24 september när vi besöker familjen Svensson. Vi knackar på och äldsta barnet Nova öppnar dörren. De är glada och förväntansfulla när de möter oss i hallen. Vi blir välkomnade in i köket och får syn på familjens pepparkakeland.

Den magiska vinterskogen – Tanken är att det ska återspegla gemenskapen i grannskapet där familjen bor. Små svarta ljuslyktor längs vägarna som leder fram till alla husen, precis som det såg ut när vi körde hit i verkligheten. Grunden är en frigolitplatta som står på köksbordet täckt av snö som glittrar gjort av flingsalt, florsocker och kokos.

Här finns flera vägar gjorda av krossade kaksmulor från GILLE Saffransdrömmar blandat med kakao för att få till den bruna färgen. GILLE Mini pepparkakshus är täckta i fin vit kristyr, några är också täckta med kokos färgat i grönt. I frigoliten har familjen Svensson skapat egna dammar som också finns i grannskapet. Dammarna har de skapat genom att svarva frigoliten och hälla i blandat socker och vatten som har fått koka upp med glukossirap och turkos karamellfärg som skapar den fina färgen. Konsistensen blir densamma som på en godisklubba beskriver mamma Sandra. 

Vid dammarna finns en bro gjord av pinnar från skogen och pepparkaka av GILLE pepparkaksdeg. Här står en gubbe och fiskar, en favorit hos lillebror Collin. På en av dammarna ligger skridskor gjorda även dessa av GILLE pepparkaksdeg. Åka skridskor är något som barnen får lov att göra här i grannskapet när vinter kommer. 

I den magiska vinterskogen finns snögubbar och kakmonster gjorda av nyheten GILLE Snöbollar, en snögubbe har till och med fått en egen tuppkam. Många av figurerna har också fått egna mössor som höjer känslan av vinter. Dessa har storasyster Nova gjort i skolan. Här finns också en stenmur byggd av pepparkaksdeg som de format till stenar och staplat på varandra mot frigoliten. Denna idé kom upp för att Pappa Daniel sysslar med stenläggning. I deras trädgård har de en gunga hängandes i ett träd berättar sonen Neo. Vilket de också har återskapat i sitt pepparkakeland med hjälp av kristyr och pepparkaka. 

Lillebror Collin ser nu fram emot att få kliva in i landet, leka och smaka på allt.
Ända sedan familjen fick veta att de skulle vara med så har barnen längtat efter PEPPE.
Han ska få sova i min säng säger Collin. 

Tips från familjen Svensson i Ängelholm

Genom att koka upp socker och vatten med glukossirap skapade familjen Svensson flera dammar i sin frigolitplatta. Frigolitplattan är även perfekt för att skapa dalar och kullar. Då kan man också flytta på landet ifall man vill ställa det någon annanstans. 

Av gelatinblad kan man skapa glas i pepparkakshusen som i kyrkan och växthuset.

Även GILLE Mini pepparkakshus har fått färgglada fönster gjord av nedsmält gummibjörn i olika färger.

Med GILLE Pepparkaksdeg kan man skapa andra byggnader och figurer. Familjen Svensson skapade en hög kyrka och en bro med hjälp av pinnar och lim. De skapade även en igloo med hjälp av sockerbitar. 

Snö kan man skapa med hjälp av flingsalt och florsocker.  Med hjälp av kaksmulor från GILLE saffransdrömmar kan man skapa vägar i sitt pepparkakeland och färglägga det med kakao. För att pynta GILLE Mini pepparkakshus har familjen använt sig av kokos som de färgat i grönt.