Pepparkakelandskampen – Västra Sverige.
Familjen Taghat Wiklund i Göteborg.

Lördagen den 15 oktober besöker vi familjen Taghat Wiklund i Göteborg. När vi åker upp i hissen i lägenhetshuset står Mamma Negin och sonen Milo ivrigt och väntar på oss. Milo är nyfiken på vår fotograferingsutrustning och Peppe blir genast en favorit. Peppe är dekorerad i olika färger, former och är större än Milo vilket blir extra roligt. 

Inne i lägenheten står även Pappa Tobias och lillasyster Hailey och väntar. Familjen har klätt upp sig och matchar jultemat i deras pepparkakeland. Milo har själv valt sina kläder inför den stora dagen. Han tycker att allting är spännande, visar oss pepparkakelandet och berättar om figurerna.

Den lilla storstaden med fokus på Avenyn i Göteborg – Tomte Avenyn. Tanken är att varje del av pepparkakelandet ska få berätta olika historier berättar Pappa Tobias. Här finns Tomte-Poseidon och Tomte-märra upplyst av gatulampor med flera hus och lägenheter i bakgrunden. Gatulamporna är gjorda av GILLE Små pepparkakshjärtan, maränger, godisremmar och saltapinnar. 

Vi tycker om när det händer mycket med flera figurer och färger. Julen är ”more is more”. Mycket kristyr och dekoration på GILLE pepparkakshus berättar mamma Negin. 

Familjen hade tänkt skapa ännu fler pepparkakshus men Milo hade smugit sig in i köket när mamma och pappa inte såg och ätit upp många av de goda GILLE Mini Pepparkakshusen. Godast var GILLE Små pepparkakshjärtan berättar Milo. I den lilla storstaden finns flera figurer, jultomtar, luciatåg, julklappar och en spårvagn. Dessa har mamma Negin skapat med hjälp av sockerpasta i olika färger. 

Sonen Milo säger att han tycker om hatten som snögubbarna har, han syftar på luciakronan i luciatåget. Allting står på en stor träplanka täckt med bomull, majsmjöl och pysselglitter. Höghusen bakom avenyn är gjorda av mjölkpaket och papperskartonger pyntade med knappar i olika färger.

Spårvagnen åker på sitt spår gjort av salta pinnar och här finns även ett stoppljus av GILLE Mini pepparkakshus och nyheten GILLE Snöbollar. I pepparkakslandet finns flera julgranar gjorda av glasstrutar, ståendes på GILLE saffransdrömmar för att bli raka och stadiga med grön kristyr och små mini maränger. GILLE saffransdrömmar är en av kakorna som pappa Tobias tycker extra mycket om. 

Dottern Hailey är glad och nyfiken på allting som händer, många nya människor är på besök som man kan busa med. Hon är också julfin i en grön klänning med vita strumpbyxor. När Hailey kommer nära pepparkakslandet med mamma Negin vill hon gärna känna på bomullen som ligger runt om. Även familjens katt tycker att pepparkakelandet är intressant. Ibland när de vaknar på morgonen finns det spår av kattens vita tassar i snön och på mattan i köket berättar mamma Negin.

TIPS från familjen Taghat Wiklund i Göteborg

När man bygger GILLE Pepparkakshus på höjden blir det flera tak över som man kan återanvända till att göra flera hus i sitt pepparkakeland. Familjen Taghat Wiklund skapade lägenheter med mönster på väggarna av taken som blev över.

Godis väger mycket på de små pepparkakshusen därför är det bra med topping i mindre format som minimarängerna i den lilla storstaden. 

Familjen har byggt sitt pepparkakeland på en träplanka för att det ska bli enkelt att flytta på det. Den har de sedan täckt i snö av majsmjöl och pysselglitter omringat av bomull.

Av salta pinnar kan man skapa ätbara bänkar och ljuslyktor.

Figurer i sitt pepparkakeland kan man göra med hjälp av sockerpasta i olika färger.