Om Gille

Om Gille

Mer än 50 år av kakor från Gille

Tord Einarsson i Örkelljunga grundade varumärket Gille med sitt Kafé Gillet på 1960- talet. Ryktet om de goda kakorna spred sig och snart började det säljas Gillekakor över hela Sverige. Redan på 1970- talet lanserades den karaktäristiska familjeförpackningen.

 

Gillekakor så in i Norden

I början av 1980-talet började norrmän, danskar och tyskar efterfråga kakorna och exporten började ta fart liksom produktutvecklingen då Gillebagaren nu även satsade på att baka pepparkakor.
I dag är Gilles pepparkakshjärtan bland de mest köpta i Sverige. Från klassiska, små pepparkakshjärtan, till stora hjärtan med hål i som man exempelvis kan dekorera granen med. Den ökande efterfrågan resulterade i en ny fabrik i Örkelljunga i mitten av 1980-talet.

I början av 1990-talet blev Gille marknadsledare i Sverige och fick kort därefter ”Stora Exportpriset” för sin utveckling utomlands. År 2000 var exporten större än försäljningen i Sverige.

 

Gille i Sverige och världen

Gille är väldigt populärt i Sverige. Cirka 40 procent av alla småkakor som säljs på den svenska marknaden kommer från Gille. Även utanför Sveriges gränser är kakorna omtyckta och det säljs kakor på export till ett 30-tal länder runt om i världen. De mest sålda kakorna är Chokladflarn och Havreflarn.
I dag ägs varumärket Gille av Continental Bakeries North Europe AB som är en del av en stor europeisk koncern. Läs mer om Continental Bakeries här.

Gille är för många synonymt med fikatraditionen

Varumärket Gille växer fortfarande med det svenska kulturarvet som vår svenska dagliga rutin – fika. Något som är mycket unikt i Sverige men som många i andra länder upplever som exotiskt och nytt. Vi tar gärna en stunds avkoppling med kaffe och kakor. Vi firar högtider med kakor och vi pausar med våra arbetskamrater med en fika. Även om det inte finns så många traditionella gammeldags kaféer kvar i Sverige lever traditionen kvar i Gilles kakor.

I Gilles bageri

Gille värnar om den fina svenska fikatraditionen och har ett fantastiskt sortiment av traditionella svenska småkakor med god smak och som alltid håller hög kvalitet. På våra två skånska bagerier i Åsljunga och Örkelljunga bakar våra ca 220 medarbetare omsorgsfullt och noggrant mer än 1,5 miljarder kakor per år!

Så här bakar vi Gillekakor

De klassiska Gillekakorna står för naturliga smaker. När vi bakar använder vi i så hög grad som möjligt enbart svenska högkvalitativa råvaror. Det är med stor omsorg som våra bagare väljer mjöl, socker och sirap från Skåne. Havren i Gilles produkter kommer från Västgötaslätten där det sägs att den växer som bäst. Vår produktutvecklare jobbar fram våra unika recept med stor yrkesskicklighet.

Kakornas innehåll

Vår ambition är att våra kakor ska vara tillgängliga för så många människor som möjligt, därför bakar vi i princip alla våra kakor utan att använda överflödiga tillsatser.
Samtliga Gillekakor innehåller gluten eftersom våra kakor bakas med havre och vetemjöl.
Om du har en allergi, överkänslighet eller intolerans mot något ska du alltid läsa innehållsförteckningen på förpackningen noggrant. I den beskriver vi noga vad våra kakor innehåller.

Våra råvaror

Continental Bakeries fokuserar framför allt på ett nära samarbete med våra leverantörer och förpackningsexperter med extra hänsyn till hållbarhet. Våra produkter är fulla av naturliga ingredienser som vi kan tacka jorden för. Continental Bakeries vill aktivt bidra till att bevara vår värld, därför strävar vi efter hållbara råvaror till våra produkter samtidigt som människa, djur och miljö respekteras. Vi gör fler och fler framsteg inom detta tack vare våra leverantörer.

Havre

Havre är ett mycket gammalt spannmål som fortfarande används i många nyttiga produkter tack vare dess höga näringsvärde. Continental Bakeries hämtar havren till sina produkter från åkrarna i Västra Götaland. Ett område med havre välkänt för sin höga kvalitet. Havre är rikt på fiber och protein och ger en långvarig mättnadskänsla vilket gör den optimal för alla typer av livsstilar och dieter. Havrefiber är dessutom förknippade med ett bättre kolesterolvärde. Havregryn används i de flesta av våra produkter och på så sätt bevaras smak och näringsvärde på bästa möjliga vis.

Ägg från frigående höns

Continental Bakeries vill aktivt bidra till en bättre värld och det gäller även djurskydd. Våra fabriker använder inga ägg från burhöns utan endast ägg från frigående höns inomhus. Ren njutning med en bra känsla!

Palmolja

Palmolja är en mycket mångsidig produkt som används i många livsmedel. Ur en produkt-teknisk synvinkel är palmolja mycket stabil i bakprocessen, färglös, ett naturligt konserveringsmedel och användbar i många produkter. Dessutom är palmer snabbväxande träd som kräver relativt liten yta jämfört med andra fettproducerande växter. Ett villkor för Continental Bakeries är dock att palmolja framställs på ett ändamålsenligt och hållbart sätt. Därför har vi gått med i organisationen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). RSPO har fastställt miljömässiga och sociala normer som företagen måste uppfylla vid framställningen av RSPO-certifierad palmolja. Dessa kriterier bidrar till att minimera palmernas effekter på miljö och välfärd i samhällen i palmoljeproducerande regioner.

Kvalitets- och livsmedelssäkerhet

Vi arbetar ständigt med att säkerställa att våra kakor håller jämn och hög kvalitet. Kvalitetsarbetet genomsyrar vår verksamhet genom interna revisioner, utbildning av vår personal och ständiga förbättringsarbeten. Årligen utvärderas vårt kvalitetssystem av en oberoende tredje part för att på så sätt garantera att vi ständigt förbättrar oss och håller oss uppdaterade.

Vi är certifierade mot 2 st GFSI-godkända kvalitetsstandarder, nämligen IFS-food och BRC-food.
Våra ekologiska kakor är certifierade enligt EU-ekologisk standard.