Äppelcake

Äppelcheesecake på MINI Havrekrisp Äpple.

Botten
150 g GILLE MINI Havrekrisp Äpple
50 g smör

Äppelkompott
3 st äpple
1 msk pressad citronsaft
2 ½ dl vatten + 1 dl
1/2 dl strösocker
1 krm kanel

Cheesecake
3 st gelatinblad
2 dl grädde
150 g Philadelphiaost
2 äggulor
3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Botten
Mixa kakorna till smulor. Smält smöret, låt svalna något och häll sedan över kakorna och blanda till en deg. Klä en springform på 16 cm med bakplåtspapper eller tårtplast (har du inte den storleken går det bra med en som är större). Fördela degen i formen och tryck ut jämt. Tryck upp degen lite på kanterna så äppelkompotten inte rinner ut. Ställ in i frysen.

Äppelkompott
Skala äpplena och dela i mindre bitar (ca 1 – 2 cm). Lägg äppelbitarna i en bunke med 2 ½ dl vatten och citronsaft (detta för att äppelbitarna inte ska bli bruna). Smält socker i en kastrull till en bärnstensfärgad karamell, rör lite i sockret under tiden och ha koll, det kan snabbt brännas vid. Häll i hälften av äpplena och rör om. Tillsätt 1/2 dl vatten. Lägg på ett lock och sjud på svag värme tills äpplena har blivit mos (ca 20 minuter). Rör ner resten av äppelbitarna, tillsätt 1/2 dl vatten till och kanel. Sjud på svag värme i ca 10 minuter. Häll över kompotten i en skål och låt svalna. Fördela sedan den avsvalnade kompotten över botten. Ställ in i frysen medan du gör cheesecaken.

Cheesecake
Blötlägg gelatinbladen i minst 10 minuter. Vispa Philadelphiaost, äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt tills sockerkristallerna är borta (cirka 5 minuter). Vispa grädden lätt – hellre för lös än för hård. Lägg cirka 2 msk av äggblandningen i en kastrull tillsammans med gelatinbladen och smält på svag värme. Låt svalna en stund och rör sedan snabbt ner i resten av smeten. Vänd ner grädden. Häll smeten över kakbotten och äppelkompotten. Om du har mindre silikonformar kan du hälla över lite av smeten i dem och använda som dekor. Ställ in tårtan och eventuell dekor i frysen minst 5 timmar. Ta ut cheesecaken ur formen, ställ in i kylen och låt tina ca 5 timmar före servering. Dekorera med MINI Havrekrisp Äpple och valfri dekor.