Jan Ackesjö är 51 år, friluftsmänniska, uppvuxen i sörmländska Gnesta men bor i dag i Ängelholm med sin fru. När han inte sitter vid sitt kontor i Örkelljunga, coachar sina produktionsledare eller besöker fabriken i Åsljunga är han gärna ute i naturen och vandrar eller paddlar kajak.

– Innan höll jag även på med orientering under många år, men det gör jag inte längre, berättar han.

Sedan åtta år tillbaka är han Gilles produktionschef. Ett arbete som kräver sin struktur för att allt ska fungera.

Hur kan en dag på jobbet se ut för dig?
– På morgonen handlar det först och främst om att skaffa sig kontroll på läget och ta reda på hur det gått under nattskiftet. Hur ligger vi till på våra leveransplaner? Framåt 10-tiden har vi vårt dagliga möte där vi gör avstämningar med hur vi ligger till inför morgondagen med bemanning och leveranser. Under eftermiddagen är mitt arbete ofta mer inriktat på struktureringar. Det kan vara allt från kalkylförfrågningar och personalärenden till att titta hur det går ute på linjerna och coacha mina produktionsledare.

Som produktionschef är det a och o att gilla mötet och arbetet med människor. Kommunikationen mellan flera hundra medarbetare måste fungera. Det, och den strategiska sidan, tror Jan gör att just det här arbetet passar honom som handen i handsken. Och hans stora intresse för livsmedel såklart. Men vad är det som är så spännande med det?

– Livsmedel är något som berör alla människor. Alla måste äta. Sen finns det många aspekter när det kommer till livsmedel – allt från näring, njutning och vad man tycker är gott till miljöpåverkan och hur det odlas, framställs och används. Livsmedel påverkar många delar av ens liv och det tycker jag är väldigt spännande.

Mycket har hänt sedan Jan steg in i fabriken för första gången. Kakorna, ja de bakas fortfarande på samma sätt, men när det kommer till hur de packas har det skett stora förändringar.

– Det har gått från mestadels manuella jobb till mycket mer maskiner och automatisering. Många ergonomiskt dåliga jobb har försvunnit och blivit mer tekniskt avancerade.

Men de goda recepten på Gillekakorna består. Vilken är din favorit?
– Den frågan är inte helt enkel att svara på… Det är lätt att falla för kondisprodukterna, vi äter ju dem purfärska. Så sett är ju Gillebollen en stor favorit. Sen tycker jag om vanliga flarn också. Problemet är att jag tycker om nästan alla våra kakor, så därför är det tur att jag också gillar att motionera, skrattar Jan.