Gillebollstartelette

Chokladtarteletter med jorgubbspannacotta och Gillebollar.

4 stycken
Ugn: 200 grader

Chokladmördeg
100 g smör
45 g florsocker
60 g mandelmjöl
90 g vetemjöl
15 g kakao
18 g ägg (knappt ett halvt ägg)

Mördegsbotten till cirklar
75 g smör
150 g vetemjöl
50 g florsocker
1/2 ägg
1/4 tsk vaniljpulver

Jordgubbspannacotta
1 ½ gelatinblad
2 dl vispgrädde
120 g frysta jordgubbar
1 ¼ dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Montering
Tarteletteskal
12 st Gillebollar
1/4 dl kokosflingor
Jordgubbspannacotta
1 dl vispgrädde

Chokladmördeg
Skär smöret i kuber. Nyp ihop med florsocker, mandelmjöl, vetemjöl och kakao. Tillsätt lite av ägget och blanda tills degen går ihop, tillsätt lite mer om det inte går ihop. Jag tycker det är enklast att använda händerna men det går bra att blanda samman allt snabbt i en matberedare. Platta till degen, plasta in och låt vila i kylen i 30 – 60 minuter. Kavla ut degen tunt, 2 – 3 mm, och fodra fyra tartelettformar med en diameter på cirka 8 cm. Nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna.

Mördegsbotten till cirklar
Blanda samman ingredienserna precis likadant som med chokladmördegen. Platta till degen, plasta in och låt vila i kylen 30 – 60 minuter. Kavla ut degen tunt, 2 – 3 mm, stansa ut 8 cirklar som är ca 8 cm i diameter. Använd en mindre stans i mitten av varje cirkel så alla får en kant som är ca 1 cm bred. Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna.

Jordgubbspannacotta
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka jordgubbarna tills de blir mosiga. Mixa dem med en stavmixer. Sila igenom en finmaskig sil. Glöm inte få med det som sitter under silen. Värm grädde, 60 gram jordgubbspuré, strösocker och vaniljsocker i en kastrull till precis under kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen, skaka av gelatinbladen, lägg ner dem i kastrullen och rör tills de smält ordentligt. Sila pannacottan genom en finmaskig sil så att det inte finns några gelatinklumpar kvar. Låt pannacottan svalna lite. Om du har små spiralsilikonformar (ca 6 cm), gjut fyra spiraler och ställ in i frysen i minst 5 timmar. Spara resten av pannacottan i en skål täckt med plastfolie och ställ in i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten. Om du inte har sådana formar, häll all pannacotta i en skål och sätt in i kylen.

Montering
Ta fram tarteletteformarna, tryck en Gilleboll i varje tarteletteform. Om du använt silikonformar så tar du ut dem nu och lägger ovanpå Gillebollen i tarteletteskalet. Har du inte använt sådana formar, vispa upp pannacottan och häll i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa lite av pannacottan över den tilltryckta Gillebollen. Dela resterande 8 Gillebollar med händerna, i vardera 5 st delar, och rulla till totalt 40 stycken minigillebollar. Vispa upp grädden och häll även den i en spritspåse. Spritsa lite grädde och pannacotta, lägg på några minigillebollar och lägg på en mördegscirkel. Spritsa ut mer grädde och pannacotta och lägg på fler minigillebollar. Lägg på en mördegscirkel till och spritsa på samma sätt igen. Gör samma procedur på alla tarteletter.